Op 25 april is De Centrale verschenen. In het boek beschrijft historicus Micha Peters een kleine eeuw Nederlands drugsbeleid, dat begon met de oprichting van de eerste nationale narcoticabrigade door de Rotterdamse hoofdcommissaris Adriaan Sirks: De Centrale.

Rotterdam, voorjaar 1932. Hoofdcommissaris Adriaan Sirks richt De Nederlandse Centrale tot bestrijding van den smokkelhandel in verdoovende middelen op. Het is de allereerste nationale narcoticabrigade en zal het startschot blijken van de War on Drugs in Nederland

Het is een opmerkelijke stap, want terwijl Sirks ten strijde trekt tegen drugssmokkelaars heeft de staat een stevig aandeel in de drugshandel. De overheid handelt namelijk in Nederlands-Indië in opium, en in Amsterdam staat een cocaïnefabriek. De verkoop van drugs lijkt hiermee onder controle en volgens de regering is van drugsproblematiek geen sprake. Maar is dat ook echt zo?

In De Centrale komen veel nieuwe feiten boven tafel over het drugsbeleid in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Naast deze pioniersperiode van de Nederlandse drugsbestrijding wordt ook een compleet beeld geschetst van het tijdperk voordat in de jaren zeventig het befaamde gedoogbeleid wordt ingevoerd.

Het boek is hier te bestellen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -